Fostul sef al Ericsson România: Am plătit politicieni

Thomas Lundin/FB

Peste 7 milioane de dolari au plecat din compania de telecomunicații Ericsson către firme offshore și conturi bancare din Elveția pentru ca apoi să ajungă în buzunarele unor politicieni români. Compania suedeză își acuză foștii manageri din România că au deturnat acești bani, în timp ce managerii spun că au folosit sumele pentru a plăti politicieni care au facilitat obținerea de contracte în România pentru Ericsson.

RISE Project, în colaborare cu jurnaliști suedezi, a obținut un set din documentele procesului intentat de firma Ericsson Suedia fostului său executiv din România – Thomas Lundin.

 

Acest paragraf din documentele curții suedeze de arbitraj explică circuitul financiar

 

Lundin susține că nu a ținut nici un ban pentru el, ci a folosit toți banii pentru a plăti decidenți politici de la București care au ajutat Ericsson să-și dezvolte afacerile în România. Mărturia lui Lundin din fața unei curți de arbitraj din Suedia este practic un denunț al corupției din România. Fostul director general al Ericsson România a susținut în fața Curții că nu are cum să justifice plățile făcute politicienilor fiindcă aceștia nu i-au dat chitanțe. El mai adaugă că board-ul Ericsson România a știut de aceste plăți.

Thomas Lundin descrie un sistem financiar foarte complex prin care s-au făcut plățile și mai adaugă că rolul acestui mecanism a fost să șteargă urma banilor pentru ca la final nimeni să nu poată identifica Ericsson ca plătitor.

În acest context, reamintim că Ericsson a obținut, fără licitație, în iulie 2003, în timp ce Lundin era încă șeful filialei din România, contractul pentru serviciul unic de urgență 112, în valoare de 40 de milioane de euro.

În documentele suedeze este menționat și Antoniu Petrescu, fost vicepreședinte al Ericsson România în perioada în care Lundin era director general. Lundin, Petrescu și alții sunt acuzați de firma suedeză că ar fi pus la punct sistemul de plăți offshore prin care i-au fost deturnați banii. Petrescu și Lundin au avut mai multe afaceri la București, în special în domeniul imobiliar.

Investigația noastră a pornit în urma acuzațiilor brokerului fugar Cristian Sima la adresa jurnalistului Bogdan Chirieac. Sima îl acuză pe Chirieac că a fost veriga prin care banii firmei Ericsson au ajuns la politicieni români. Brokerul susține că are dovezi deoarece transferurile de bani s-ar fi făcut prin conturile firmei WBS Holding Limited pe care o conduce. Chirieac a fost contactat de RISE Project și a negat aceste acuzații. Luni seara, Robert Turcescu a prezentat în emisiunea sa un set de documente din care reiese că Bogdan Chirieac, Thomas Lundin și Antoniu Petrescu ar fi fost partenerii lui Sima în WBS Holding Limited din Insulele Virgine Britanice.

 

Antoniu Petrescu si Thomas Lundin au făcut transferuri prin companii offshore

RISE Project a încercat fără succes să ia legătura cu Thomas Lundin.

CITIȚI CELELALTE ARTICOLE DIN AFACEREA ERICSSON:

Dan Nica, ministrul roman implicat in cazul “Ericsson”

Ericsson: Fostii angajați au făcut plăți către WBS Holding

Mita: datorie de onoare

Fostul sef al Ericsson România: Am plătit politicieni

Ericsson: Fostii angajați au făcut plăți către WBS Holding

Cristian Sima din Islanda: Afacerea Ericsson

112: Acces întârziat la urgență

Sorin Pantis, implicat în cazul “Ericsson”